luni, 22 februarie 2010

corp si traditie

În societatea contemporană, corpul uman este conceput ca fiind unica realitate materială, iar sexualitatea unica plăcere. Orientul opune acestei viziuni opace a omului contemporan perspectiva sacră, pură şi divină a corpului ca sălaş divin, modalitatea cea mai directă de a avea acces în lumile paralele, dar şi la aspectele paranormale. Corpul uman este un vehicul deosebit de complex, prin a cărui explorare sistematică fiinţa umană poate descoperi multe din tainele fiinţei sale şi poate învăţa cum să-şi transforme energia erotică în alte tipuri de energie.
Transformarea perspectivei asupra corpului fizic determină o lărgire gradată a câmpului conştiinţei fiinţei umane, determinând trăirea constantă a sentimentelor de bunăstare, vitalitate şi încredere în sine. Pentru orice fiinţă umană corpul trebuie să devină un adevărat prieten, pe care-l acceptă, îl îngrijeşte şi îl iubeşte dincolo de vârstă, formă, culoare.
Frumuseţea corpului vine din spirit deoarece el este cel care îmbracă, în modul cel mai sublim şi cu adevărat trupul şi nu hainele, iar realizarea acestui fapt determină acea fericire extraordinară, continuă şi lipsită de un obiect anume. „Fără corp, cum ar putea exista fericirea? Nici măcar nu se poate vorbi despre aşa ceva. Lumea este în întregime pătrunsă de fericirea care ea însăşi este pătrunsă de lume. Aşa cum parfumul se află în floare şi n-ar putea exista fără ea, tot astfel, fără forma corporală, fericirea nu ar putea fi percepută.“ (HEVAJRA TANTRA)
Trupul constituie un ansamblu uluitor de complex, inteligent şi sensibil, deoarece reprezintă cea mai înaltă formă de evoluţie a manifestărilor vieţii pe planeta noastră. Se poate spune că el este ca un fel de cuptor alchimic prin intermediul căruia energia grosieră de la nivelul planului fizic se transformă, prin procesul complex al transformării spirituale a fiinţei umane, în comuniunea cu sferele cele mai elevate ale manifestării, în extazul divin.
„Cine realizează adevărul corpului realizează Adevărul întregului Macrocosmos.“ (RATNASARA TANTRA) În această lume materială, corpul fizic este primul mijloc, adevărata bază a vieţii şi a progresului. Toată forţa vitală, toată puterea gândurilor omului, toate facultăţile emoţionale sunt departe de a se realiza pe sine în afara corpului. De aceea este foarte necesar ca acest corp fizic să fie privit ca un dar divin, preţuit şi folosit precum un instrument eficient pentru realizarea celor mai înalte idealuri ale vieţii. Trupul este o moştenire valoroasă cu care omul pătrunde în planul existenţei şi este de datoria sa să-l folosească pentru progresul spiritual, pentru a înţelege mai bine această existenţă şi a se integra cât mai armonios în manifestarea universală.
„Nu există împlinire fără corp. Obţinând sănătatea perfectă a corpului, te angajezi pe calea merituoasă.“ (KULARNAVA TANTRA)
„În timp ce unul cade la pământ, altul poate, fără îndoială, să se ridice extrem de sus chiar cu ajutorul pământului.“(TANTRA SARA) Astfel cu ajutorul unor posturi corporale fiinţa poate determina anumite transformări fundamentale la nivelul unor aptitudini ale sale, deoarece atitudinea creează aptitudinea.
Există gesturi şi atitudini pe care le adoptăm în mod aproape reflex, din obişnuinţă, deoarece ele reflectă anumite obişnuinţe mentale şi comportamentale. Corpul adoptă în mod natural poziţiile care sunt conforme cu aceste atitudini. Dacă ne vom modifica conştient poziţia corporală şi ne menţinem corpul într-o postură despre care ştim cu ce atitudine interioară rezonează, ne vom modifica gradat şi starea lăuntrică.
Instrumentele noastre fizice părăsesc nebunia maşinii intelectuale care ne fac să pierdem legătura cu corpul. A ne împăca cu corpul, a ne linişti corpul înseamnă a dansa viaţa şi a pregăti pacea. Corpurile noastre se reacordează ca şi cele mai frumoase instrumente muzicale pentru a reface o nouă legătură universală. Corpul conştient de Unitate este interdimensional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu