duminică, 7 februarie 2010

arta de a iubi

„Fă tot ceea ce faci din Iubire. Şi astfel totul va fi mare. Chiar şi fapta măruntă. Stăruinţa în faptele mărunte, din dragoste, înseamnă eroism.”

Suntem la fel precum iubim. De obicei suntem superficiali, lipsiţi de suflet, sexuali, plini de frustrări. Atât timp cât ne vom refuza accesul la inima cuiva, chiar dacă îi posedăm corpul, ne vom refuza accesul la inima noastră, la propriul nostru suflet. Pentru a ilustra mai bine o să vă prezint o Scrisoare de dragoste modernă :

Draga mea viitoare iubită,
Sunt fericit sa te anunt ca m-am indragostit de tine incepand cu data de miercuri, 14 septembrie 2008.
Odată cu intălnirea noastra din 14 septembrie 2008 la ora 15.00, as dori sa ma vezi ca pe viitorul, actualul, tău iubit. Idila noastra va trece printr-o perioada de proba de nu mai putin de trei luni si, depinzand de compatibilitatea dintre noi, va deveni permanenta ulterior.
Pe parcursul perioadei de probă, vor exista şi cursuri despre mentinerea si dezvoltarea unei relatii, scheme şi grafice de evaluare a relatiei. Aceasta pentru ca relaţia să evolueze de la iubit/iubita la sot/sotie. Cheltuielile pentru cafea si distractie vor fi initial impartite egal intre noi. Mai tarziu, dacă performanţele tale vor fi conform graficului, voi acoperi o parte mai mare a cheltuielilor, dar nu pe toate.
Te rog sa imi raspunzi in maxim 30 zile de la data primirii acestei scrisori, in caz contrar, aceasta oferta va fi anulata fara preaviz si voi lua in considerare pe altcineva.
As fi fericit daca ai da mai departe aceasta scrisoare surorii tale, daca tu nu doresti sa beneficiezi de această superoferta.
Multumesc anticipat.
Al tău viitor şi actual iubit

Ne îndrăgostim des, dar iubim rar. Nu iubim şi prin asta ne blocăm accesul la iubirea care o manifestă universul pentru noi prin fiinţa iubită. Dacă într-o relaţie de cuplu iubirea nu va putea dizolva egoismele, atunci egoismele vor dizolva iubirea.
În limba latină, „amor” înseamnă „fără moarte”, adică nemurire. De fapt, omul, iubind şi dorind, caută confirmarea de sine, participarea la fiinţa absolută, abolirea neliniştii existenţiale conexe cu dualitatea. Amorul face să se întrevadă drumul care duce către erotismul mistic, pe care civilizaţia contemporană nu-l regăseşte.

A iubi este o artă, după cum şi a trăi este o artă. Dacă vrem să aflăm cum să iubim, să obţinem măiestria în această artă, va trebui să procedăm aşa cum se procedează când vrem să învăţăm orice altă artă: muzică, pictură, sculptură, fotografie, etc. Vom avea nevoie de anumite abilităţi, cum ar fi următoarele:
1. Disciplină – A dobândi arta iubirii solicită disciplină, o angajare puternică a timpului şi a voinţei.
2. Concentrarea – este condiţia pentru a putea înţelege deplin persoana iubită, pentru a putea pătrunde în universul ei interior.
3. Răbdarea – Arta iubirii nu se deprinde repede, ci prin exerciţiu îndelungat, prin tehnica paşilor mici. Deprinderile de contact afectiv şi erotic se dezvoltă treptat, implicând răbdare faţă de sine şi faţă de celălalt.
4. Controlul emoţiilor – Această calitate devine o deprindere erotică ce constă în conştientizarea la nivel superior a trăirilor senzitive, asociate cu emoţii şi sentimente. A controla emoţiile în serviciul iubirii, înseamnă a deveni conştient de un gând incorect, atunci când concentrarea, disciplina şi răbdarea au adormit, când eşti tensionat şi nu ai relaţii bune cu ceilalţi.
5. Depăşirea narcisismului – Narcisismul este centrarea pe propria plăcere, dar iubirea solicită un mod de manifestare lipsit de egoism şi modestie.
Pentru a ajunge maestru într-o artă, oricare ar fi aceasta, trebuie să-i închini toată viaţa ta sau, cel puţin, să îţi legi toată viaţa de aceasta. Propria ta persoană devine un instrument în practicarea artei respective. Curajul este decizia de a-ti privi propria frica in ochi si de a o topi cu flacara Iubirii, flacara lui Dumneze
În ceea ce priveşte arta de a iubi, oricine doreşte să devină maestru al acestei arte, trebuie să urmărească să-şi exerseze disciplina iubirii, controlul emoţiilor şi răbdarea în toate momentele vieţii sale.
Orice poveste de dragoste este la fel cu un drum iniţiatic. Asta trebuie s-o fi spus cineva înaintea mea, însă nu ştiu cine – dacă vrei caută tu autorul eu pur şi simplu ştiu asta de undeva!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu