vineri, 3 iunie 2011
CONTROLUL EMOŢIILOR Şi SĂNĂTATEA
Motto: Adevărata libertate emoţională este atinsă atunci când ne controlăm emoţiile.
Fericirea este cel mai bun medicament care a fost inventat vreodată.
Fii propria ta flacara si propriul tau refugiu. Ia adevarul drept flacăra, ia adevarul drept refugiu. Nu cauta un refugiu nicaieri în alta parte decât în tine însuti, ajutorul de afara îti va veni însutit
Cum aş putea eu ca om să pot învăţa să-mi controlez emoţiile pentru a deveni mai fericit? Se spune că Pesimistul se plânge de vânt, Optimistul aşteaptă schimbarea, Realistul orientează velele. Tu în ce categorie te afli? Eşti pesimist, optimist sau realist?
Natura are o ordine a sa. Ce ar fi ca şi noi începând de astăzi să ne dorim să avem ordine în suflet ?
Eu am un barometru Tu ai un barometru? Barometrul meu se numeşte emoţie, barometrul tău se numeşte emoţie, vreau ca astăzi să fiu contagioasă, vreau să fiu virusul care se transmite cu multa usurinta.
Aşa că haideţi să vedem cum putem să ne controlăm emoţiile şi barometrul presiunii sufleteşti.
De ce este atât de important? Pentru ca emotiile noastre ne influenţează cel mai mult modul în care reacţionăm, în care luăm decizii, în care ne raportam la propriul sistem de valori si, nu in ultimul rand, în modul în care comunicam cu ceilalti. Astfel, daca reuşim sa ne controlam emoţiile, putem avea lucrurile sub control indiferent de context.
Emoţiile sunt frecvent identificate cu sentimentele. Mari filozofi, ca Rene Descartes, in lucrarea sa Les passions de l’ame (Pasiunile Sufletului) descrie 40 de „pasiuni”, emoţii, sentimente, dorinte si chiar trasaturi de caracter. Dar marele filosof francez Descartes considera ca toate isi au originea in 6 emoţii de bază: mirarea, iubirea,ura,dorinta,bucuria si tristetea.
Tradiţia indiană recunoaşte cele 9 rasa-e, adică esenţa emoţiilor noastre, - Cuvântul sanskrit rasa înseamnă "esenţa emoţiilor", iar literar mai înseamnă, de asemenea, "gust", "apă","esenţă" şi "extaz". – Cele 9 Rasa au la bază, sunt generate de 9 stări mentale stabile: Iubire, Bucurie, Minunare, Curaj, Calm, Furie, Tristeţe, Frică şi Dezgust.
Când esti fericit, te simţi bine, nu evaluezi fiecare gând in parte, fiecare emoţie, pentru că atunci trăiesti şi te bucuri de viaţă. Când esti trist, te gandesti la fiecare emotie pe care o resimti, faci conexiuni cu momente si situatii din trecut, te gandesti cat de nefericit esti şi astfel viaţa trece, pur şi simplu, pe lângă tine. Cheia fericirii este Controlul emoţiilor, a stărilor mentale.
Dar cum pot fi controlate emoţiile sau stările mentale? Când vrei să îţi controlezi emotiile, nu trebuie sa te concentrezi asupra lor, ci asupra gândurilor care le-au generat. Emotiile nu apar din neant, nu sunt rezultatul unor situaţii de viaţă, ale unor circumstante, depind in mare masura de gandurile noastre, de sentimentele, de reprezentarile noastre mentale asupra anumitor fapte reale. Trebuie să invatam sa eliminam gandurile negative şi să recunoaştem stările mentale care să ne ajute la menţinerea acestui control.
Gândul şi calitatea sa ne modifică corpul. Corpul este oglinda gândurilor noastre şi a vieţii noastre interioare. Dacă veţi face exerciţii în practica de interpretare a morfologiei persoanelor, veţi descoperi cu uimire că puteţi înţelege ce tip de persoană este în faţa voastră, doar privindu-i trupul.
Lărgind această viziune, corpul devine expresia gândurilor şi emoţiilor noastre. Orice celulă a corpului nostru răspunde la fiecare informaţie ce îi este dată din lumea externă sau internă şi astfel putem interpreta orice tip de boală, ca o alarmă.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu