vineri, 13 ianuarie 2012

ANUL MEDICAL 2012 de Rodica Purniche




Înainte de a estima predispoziţiile de sănătate şi de boală ale fiecărei zodii, considerăm necesare pentru toată lumea câteva informaţii de astrologie medicală.

Fiecare organ şi parte a corpului, fiecare componentă a ansamblului fizic care suntem, este guvernată de către o planetă şi un Semn zodiacal, sau de către combinaţii de influxuri astrale, ca rezultat al interacţiunilor energetice dintre sferele sutile de forţă ale planetelor pe care le primim neîncetat.

Ori de câte ori încălcăm Legea Armoniei Universale prin gând, cuvânt sau faptă, generăm o energie negativă care rămâne în aura noastră (pe corpurile noastre subtile); cu cât greşim mai des într-un anumit mod, cu atât energia negativă astfel acumulată se „densifică”, până când ea devine „masă fizică” localizată la nivelul organului sau al părţii de corp corespunzătoare. Astfel se explică, spiritual, bolile cu care ajungem să ne confruntăm de-a lungul vieţii. Dacă învăţăm să ne ascultăm cu atenţie corpul fizic ori de câte ori el este tulburat de anumite dizarmonii aparent pasagere, putem preîntâmpina şi chiar evita eventualele probleme grave de sănătate ce tind să apară la un moment dat în viaţă.

A corecta atitudinile, comunicarea şi acţiunile incorecte, dezechilibrate şi rău intenţionate este infinit şi incomparabil mai uşor decât să trecem prin intervenţii chirurgicale, amputări de membre sau extirpări de organe, paralizii sau tratamente medicamentoase şi scumpe, şi proaste, care doar aparent vindecă ceva (în realitate cauzând noi dezechilibre şi ravagii în interiorul corpului fizic şi al alchimiei sale).

Tocmai de aceea autocontrolul, conştientizarea a ceea ce gândim, spunem sau facem, alimentaţia sănătoasă, posturile alimentare de un fel sau altul, folosirea plantelor medicinale şi a terapiilor alternative armonizante sunt metode milenare, gratuite şi cu eficienţă lentă dar sigură şi chiar definitivă pentru tot restul vieţii, care readuc în fiinţa noastră materială echilibrul, lumina, starea de vitalitate, ce ne permit apoi să realizăm sau să împlinim ceea ce ne-am propus, sau să facem faţă într-un mod matur lecţiilor noastre existenţiale.



Nativii Capricorn – Oboseala acumulată în ultimii ani îşi poate spune cuvântul mai mult ca niciodată, iar dorinţa dvs exagerată de a face totul pentru fiinţa iubită este posibil să pună paie pe foc şi să vă confruntaţi în 2012 cu tot felul de stări proaste, dureri de cap, confuzie şi agitaţie mentală. Odihna fizică, somnul de minimum 6-7 ore pe noapte, week-end-urile liniştite petrecute acasă ori în zone calme, cât mai departe de aglomeraţii şi metropole gălăgioase vă pot fi foarte necesare. Tăcerea, meditaţia, rugăciunea inimii sau diverse activităţi conforme cu aptitudinile sau talentele dvs – cercetare, creaţie artistică, traduceri, retrageri spirituale sau pelerinaje – ar putea fi remediile necesare pentru o sănătate cât mai bună. Când simţiţi nevoia, un post negru numai cu apă de la răsărit la apus sau 10 zile pe lună de crudităţi pot face adevărate minuni.

Nativii Vărsător – Calitatea alimentelor, a hranei, modul de a mânca şi calitatea oamenilor cu care luaţi cel puţin una dintre mesele zilei sunt aproape capitale pentru dvs. Eliminaţi cititul, vorbitul la telefon sau privitul la televizor ori lucrul la calculator atunci când mâncaţi. Acordaţi-vă cel puţin 15-20 de minute pentru fiecare masă şi mâncaţi pe tihnă şi cu plăcere. Evitaţi discuţiile în contradictoriu sau subiectele fierbinţi ori conflictuale şi, mai ales, rezolvarea afacerilor la masa de prânz. Suntem ceea ce mâncăm iar alimentele sunt foarte uşor de impregnat cu energiile noastre. Atitudinile distructive menţionate aici efectiv omoară energia vitală a hranei şi alimentele ajung în tubul nostru digestiv gata otrăvite, moarte, total inutile stării noastre de sănătate şi de vitalitate. Dacă vreţi să folosiţi terapiile complementare în vindecare, anul acesta apelaţi la terapeuţii pe care îi cunoaşteţi deja, şi care au obţinut rezultate în ameliorarea sau chiar vindecarea problemelor dvs.

Nativii Peşti – Pentru dvs, cele mai necesare terapii sunt cele afective, helioterapia sau sacroterapia. Afecţiunea primită dar mai ales cea dăruită, rugăciunile sincere către Dumnezeu spre a fi ajutaţi în orice formă de vindecare, iertarea tuturor celor care v-au făcut să suferiţi precum şi terapia iertării au un foarte mare efect în cazul dvs. Percepţia corectă a evenimentelor, compasiunea manifestată faţă de ceilalţi, vizionarea spectacolelor de calitate sau lecturarea cărţilor spirituale sunt, de asemenea, remedii care vi se potrivesc de minune în acest an. Renunţaţi, de asemenea, la conflictele dintre generaţii, la fumat şi la orice formă de drog. Adoptarea unei alimentaţii vegetariene va fi pentru majoritatea nativilor Peşti, în 2012, realmente salvatoare, deoarece foarte mulţi dintre dvs au corpul supra-saturat de toxine iar emoţiile negative cu care este posibil să vă confruntaţi ar putea afecta aparatul cardio-vascular sau calitatea sângelui.



Nativii Berbec – Este posibil să aveţi probleme de sănătate în zona extremităţilor sau, pe durata acestui tranzit lung al lui Uranus în Berbec, la nivelul capului. În mod special în 2012 sunteţi totodată expuşi problemelor respiratorii şi diferitelor afecţinui manifestate de-a lungul meridianelor energetice. Graba, oboseala sau neatenţia se pot solda cu diverse lovituri dureroase sau chiar cu răni superficiale în zona coapselor, a degetelor de la mâini sau chiar la cap. Modul dizarmonios de a vă alimenta sau permanenta încordare mentală pot duce, din când în când, la probleme intestinale. Răbdarea, precauţia, atenţia şi acţiunea bine chibzuită, precum şi rugăciunea spusă înainte de masă pot contracara aceste posibile neplăceri. Atenţia mărită şi calmul la volan sunt, de asemenea, remedii foarte preţioase pentru dvs în acest an astrologic.

Nativii Taur – Problemele dvs de sănătate se pot datora în acest an alimentaţiei, înainte de toate. Lăcomia, mâncărurile grele, carnea, dulciurile sau, dimpotrivă, înfometarea (considerată adeseori o modalitate de reducere a greutăţii corporale) sunt duşmanii sănătăţii dvs. Supravegherea meselor, raportul corect dintre efort şi necesarul de calorii, tehnicile de purificare şi dietele terapeutice sunt aproape obligatorii, deoarece greutatea corporală, dată sever peste cap, e posibil să rămână aşa o perioadă foarte lungă de viaţă. Fructele, salatele, sucurile, consumul minim de lactate, eliminarea pâinii, evitarea meselor după ora 17.00 precum şi mestecatul atent al fiecărui dumicat (cel puţin de 30-50 de ori) pot face minuni în atenţia acordată corpului fizic dar şi asupra stării şi condiţiei dvs mentale. Am putea spune că, aşa cum vă va fi dieta, aşa vă va fi şi viaţa de acum încolo, deoarece, alături de sănătatea dvs fizică, se va regla (sau se va deregla) şi sănătatea dvs sexuală.

Nativii Gemeni – Mai mult decât oricare altă zodie dvs aveţi nevoie de relaxare, mâncare bună şi gustoasă şi masaj cât încape. Alături de acestea, vă fac bine călătoriile şi o separare de mai lungă durată de părinţi. Citiţi mai puţin, învăţaţi să vă încărcaţi singuri cu energie hrana, locuinţa şi chiar acţiunile pe care doriţi să le realizaţi, şi faceţi un efort conştient să vă controlaţi atitudinea faţă de bani. Omenirea este expusă multor agresiuni la nivel planetar, iar cea financiară este deja o realitate, aşa că nu vă mai tulburaţi din această cauză. Aveţi suficientă inteligenţă ca să depăşiţi absolut orice obstacol de acest gen. Gândiţi-vă că fericirea în cuplu, împlinirea amoroasă, prietenii de calitate şi bucuria de a presta o profesie folositoare celorlalţi pot fi oricând remediile dvs aducătoare de bună-dispoziţie şi sănătate a inimii. Banii pe care i-aţi putea câştiga în acest an cu preţul vieţii dvs ar putea fi infimi pentru cât va trebui să daţi mai târziu ca să vă refaceţi sănătatea zdruncinată poate chiar din temelii.

Nativii Rac – Dragii noştri Răcuşori trebuie să-şi controleze ca niciodată emoţiile de orice fel, nevoia imensă de dulce şi fanteziile alimentare, precum şi răvăşirile sufleteşti datorate familiei/familiilor care pot interveni în viaţa lor, obligându-i să urmeze sfaturi şi direcţii de multe ori nespecifice lor. Mai ales copiii şi îndeosebi elevii pot resimţi aceste aspecte, fiind serios marcaţi de comunicarea dintre ei şi maturi. Cuplurile sau chiar familiile alcătuite din nativi Rac pot fi marcate de aceeaşi problemă a comunicării dificile, pentru care putem folosi expresia plastică de „oameni care discută împreună şi se înţeleg separat”. Pe de altă parte, toate aceste categorii de nativi Rac, precum şi absolut toate relaţiile umane care conţin cel putin un nativ Rac sunt predispuse la eventuale conflicte relaţionale de natură financiară care este posibil să le afecteze foarte rău sănătatea. Aşa că ne revine nouă – celor din viaţa acestor nativi – responsabilitatea de a-i menaja sau de a fi foarte răbdători şi ocrotitori cu ei, spre a-i ajuta să se bucure de o sănătate bună. Lor le rămâne să aibă grijă de propria lor dietă, despre care cunosc deja foarte multe lucruri bune.

Nativii Leu – În ciuda celorlalte aspecte ale vieţii care le pot ridica probleme, nativii Leu se bucură de o sănătate excelentă care se poate menţine pe toată durata anului 2012 dacă ei acceptă să se adapteze la schimbările şi transformările care îi aşteaptă şi dacă învaţă să fie atenţi la fiinţele din viaţa lor. Deoarece se bucură totodată de relaţii deosebite şi de o susţinere excelentă din partea celor care îi iubesc, vor fi mereu ajutaţi să depăşească momentele dificile sau chiar să treacă extrem de uşor peste ele dacă apreciază iubirea ce li se oferă şi ajutorul care le vine permanent de la Dumnezeu prin astfel de fiinţe. Capacitatea de a învăţa din experienţele lor directe precum şi respectul faţă de ceilalţi pot fi considerate remediile strict personale ale nativilor Leu, alături de diete terapeutice şi tenici de purificare a tubului digestiv. Dacă, dimpotrivă, refuză aceste transformări şi suferă după vremuri de mult apuse, dacă tratează cu dispreţ sau desconsiderare oamenii şi relaţiile generate de interacţiunea cu ei, dacă vor trăi stări de frică sau de orgoliu rănit, atunci probabil că problemele principale de sănătate cu care se vor confrunta vor fi expresia îngustimii de spirit şi a conservatorismului, manifestate la nivelul corpului fizic sub forma problemelor articulatorii, a durerilor de coloană şi chiar a dizarmoniilor cardiace de tot felul.

Nativii Fecioară – Probabil că pentru aceşti nativi lucrurile sunt foarte simple, mult mai simple decât la ceilalţi. Acceptarea celorlalţi aşa cum sunt, îngăduinţa şi compasiunea faţă de limitările lor, dar mai ales curajul de a fi liberi în gândire şi acţiune vor deveni tratamentele miraculoase ale acestor mercurieni atât de înrobiţi de mentalităţi şi prejudecîţi, şi atât de criticişti şi de perfecţionişti. Mai mult timp acordat vieţii intime, reconsiderarea aspectului sexual al vieţii din „păcat trupesc” în artă a iubirii, redescoperirea valorilor umane reale a celor care le sunt dragi vor produce energii rafinate care le vor face existenţa, în 2012, un adevărat rai. Mai mult chiar, starea excepţională de iubire sau de îndrăgostire poate deveni o adevărată „dietă sentimentală” care să înlocuiască în orice clipă nevoia de hrană. Tratamentele naturiste precum şi discuţiile libere cu fiinţe care au calitatea de „medici de suflete” (şi care sunt fiinţe cu mult superioare psihologilor limitaţi la litera învăţăturii lor universitare) pot fi folosite cu succes alături de „terapia afectivă”.

Nativii Balanţă – Ca întotdeauna, nativii Balanţă pot ajunge la probleme de sănătate din cauza celor pe care îi iubesc sau din cauza celor care nu îi iubesc. Sau, mai corect spus: din cauza aşteptărilor lor continue ca întotdeauna ceilalţi să-i aprecieze, să-i aplaude, să le aprobe iniţiativele şi să le garanteze că totul va fi bine. Practic, lipsa de încredere în forţele proprii şi dificultatea de a se interioriza şi de a găsi în ei, mereu prezente, calităţile vizate la cei de alături pot genera adeseori nemulţumiri şi neîmpliniri care lasă în suflet, pe termen lung, mâhniri şi tristeţi. În 2012, aceste stări maladive de singurătate sau însingurare, temeri de tot felul, auto-amăgirile şi frica de viitor pot afecta aparatul respirator sau pot aduce stări inexplicabile de oboseală. De asemenea, încrâncenarea de a obţine sau de a reliza musai un anumit lucru, fără a fi atenţi la direcţia în care curge viaţa şi care le poate aduce şanse nebănuite acum, pot deveni în egală măsură cauze ale sfârşelii, tristeţii, senzaţiei de eşec şi ratare. Medicamentul miraculos cu care nativii Balanţă pot obţine o sănătate excelentă este MULŢUMIREA, secondată de starea de recunoştinţă faţă de Dumnezeu pentru tot ceea ce este bun în viaţa noastră şi, mai ales, pentru capacitatea permanent vie şi puternică de a iubi, de a putea fi în orice clipă nişte eterni îndrăgostiţi.

Nativii Scorpion – Nativii Scorpion se pot îmbolnăvi singuri dacă în viaţa lor există o lipsă clară de direcţie sau dacă aşteaptă ca altcineva să se implice în proiectele lor de viitor. Un alt aspect care le poate ada eventual peste cap sănătatea este implicarea – indiferent în ce grad – în problemele prietenilor lor, deoarece ajutorul, fie el şi bine intenţionat, pe care vor să-l acorde, e posibil să facă acestor prieteni mai mult rău decât bine. Există o legătură foarte puternică, în cazul acestor nativi, între prietenie şi sănătate în 2012, care poate lua foarte multe forme. Ca notă generală, putem spune că simţul măsurii în aceste relaţii, precum şi curajul de a acţiona pe cont propriu în rezolvarea propriilor probleme pot face ca atât prieteniile cât şi sănătatea nativilor Scorpion să rămână intacte şi la parametri înalţi. Amestecul în viaţa/problemele prietenilor, influenţabilitatea urmată de lipsa de curaj de a înfrunta viaţa exact aşa cum le este lor caracteritic pot crea probleme în zona capului şi la propriu, şi la figurat, şi pot duce la dificultăţi financiare mari cu care nativii Scorpion nu s-au mai confruntat de multă vreme.

Nativii Săgetător – Aceşti nativi vor trece printr-o transformare specială în acest an şi asta se va datora, înainte de toate, schimbării modului de a se alimenta. Rafinarea gustului, nevoia de artă ceva mai mult prezentă în viaţa lor, controlul greutăţii corporale dar, mai ales, raportarea la Dumnezeu (dimensiune spirituală fără de care un nativ Săgetător efectiv nu poate trăi în echilibru cu sine) precum şi descoperirea puterii miraculoase a rugăciunii sunt tot atâtea evenimente interioare care vor readuce fiinţei lor fizice o necesară sau chiar îndelung aşteptată armonie. Orele petrecute în natură, comuniunea cu Natura de la suflet la suflet prin intermediul frumuseţii peisajelor, îmbrăcămintea pastelată şi un mediu profesional curat, plăcut mirositor şi încărcat periodic cu energiile benefice ale celor 4 puncte cardinale pot crea acestor nativi un climat existenţial deosebit. Controlul dulciurilor şi o alimentaţie hipocalorică, alături de ceva ore de sport sau de week-end-uri relaxante îşi vor spune şi ele cuvântul în 2012, asupra acestor jupiterieni plăcuţi, pozitivi şi întotdeauna generoşi.

luni, 9 ianuarie 2012

Scrisoare catre Romania: Bianca Alexandra Cobori - "Rosia Montana, acasa"




Si totusi, dincolo de provocari, riscuri sau inevitabile frustrari, ramane formidabila mobilizare a societatii civile, intr-o perioada in care multi o consideram imposibila. Imi amintesc uimirea pe care am avut-o in SUA cand, stand de vorba cu un grup de prieteni arheologi de la o universitate franceza, observam fascinatia pe care o aveau fata de istoria si patrimoniul arheologic al Rosiei Montane, in timp ce isi exprimau ingrijorarea cu privire la viitorul acesteia. Pe de-o parte, era surprinzator interesul unor oameni ce nu aveau nicio legatura directa cu localitatea, iar pe de alta parte, era prima data cand, intr-un context legat de Rosia Montana, auzeam de patrimoniu, conservare, management al patrimoniului cultural, turism, dezvoltare... Ceea ce auzisem pana atunci, era doar exploatare (a aurului, a oamenilor), somaj, zona defavorizata, vieti si sanse irosite... Iar din acel moment, am fost martorul unei agregari unice in Romania, intre oameni si organizatii, in care obiectivul comun era transmiterea unuia dintre cele mai importante mesaje si totodata, semnale de alarma din perioada contemporana. Cred astfel ca, lucrul acesta reprezinta un succes in sine si un pas important in salvarea uneia dintre ultimele dovezi ale autenticitatii, valorii spirituale si ale pasilor nostri in istorie, ale unei mosteniri unice ce nu-si merita acest viitor incert. Sper ca aportul fiecaruia sa aiba efectul pe care il dorim cu totii si sa devina o poveste frumoasa a increderii, a valorilor comune si a solidaritatii.



Scrisoare catre Romania: Bianca Alexandra Cobori - "Rosia Montana, acasa"
Data aparitiei: 08.01.2012

Mass-media a fost inundata in ultimele luni ale anului trecut de asa-zise "scrisori catre Romania", "povesti adevarate" etc. puse in scena de agentiile de publicitate ale RMGC. Pe adresa Campaniei "Salvati Rosia Montana!" a sosit, insa, si o altfel de "scrisoare catre Romania", trimisa de o tanara care a copilarit acolo. O puteti citi mai jos, fara alte comentarii suplimentare.

de Mihai Gotiu


***

"Buna ziua,

Numele meu este Bianca Alexandra Cobori, am studiat Antropologia Economica si in prezent ma ocup de Management Cultural. Am 24 de ani, locuiesc in Bucuresti si pentru mine Rosia Montana reprezinta, dincolo de o chestiune amplu controversata, acasa.

Am plecat in urma cu cinci ani dintr-un loc saracit fortat, cu o comunitate despicata, cu oameni independenti si mandri transformati peste noapte in cersetori la usile unei companii aparute din senin si de niciunde; dintr-un loc controversat in care planurile de viitor, principiile, valorile sau prioritatile fusesera sterse ca prin minune si inlocuite de un parvenitism si o pierdere a verticalitatii ce pareau sa convina ambelor parti. Oamenii deveneau bogati peste noapte si plecau dintr-un loc in care parca nu fusesera niciodata, in timp ce o companie straina fara vreo istorie sau responsabilitate, inghitea, incetul cu incetul, o localitate intreaga si facea presiuni fantastice asupra oamenilor ce-si pastrau inca scepticismul.

Mesajul devenise clar, sau sunteti cu noi sau impotriva noastra, iar in lupta dintre o companie cu un capital puternic si o comunitate de oameni simpli, tabara era aleasa fara a sta prea mult pe ganduri; localitatea devenise astfel, un loc din care un tanar pleca fara prea mult regret. Strategia tacita de marketing functionase perfect - oamenii se simteau martorii neputinciosi ai propriului esec, banul fara munca in schimbul unei case, al unui pom sau... mormant din cimitir, primea semnificatia majora, iar parintii renuntau sa mai investeasca in vreun fel in studiile copiilor lor, in conditiile in care compania ii transforma, pe loc si fara pretentii, in falnici angajati ai unei structuri multinationale, la care ei - oameni simpli - nici nu ar fi visat. Mai mult, laptele si mierea urmau sa curga feeric in noua localitate pe care compania urma sa o construiasca in varful unui munte (ca acel teren era probabil instabil, ca nu era nici o posibilitate reala a unei vieti normale intr-o zona ce nu fusese locuita niciodata din motive mult prea lesne de inteles, sau ca in jurul localitatii viitoare, pamantul urma sa fie dinamitat si ciuruit de acesti falnici salvatori-cautatori moderni de aur, nu prea mai interesa pe nimeni). Pentru ceilalti oameni, constituiti de ceva vreme in minoritate, lucrurile erau ambigue, simteau teama pentru ceea ce urma sa se intample si intuiau ca povestea minunata, povestita de cei mari si cei mici deopotriva, era o catastrofa camuflata de minciuni, reclame, sponsorizari ieftine si autoritati devenite impasibile. "Hopul" initial fusese depasit - dupa vreo 10 ani de stiri neoficiale si zvonuri raspandite pe la colturi, unii oameni implorau un loc de munca in cadrul companiei (cei cu reale capacitati de uitare a propriei verticalitati, ajunsesera chiar directorasi cu un job description pe care nu-l puteau nici traduce in limba romana), ceilalti asteptau cu ardoare vanzarea proprietatilor si stateau cu actele de proprietate la coada, la usile birourilor lor, in timp ce restul minoritar prefera sa-si traiasca in continuare viata, sa mearga la serviciu si sa-si trimita copiii la scoala.

Peisajul social era discordant, ambiguu si demn de a fi studiat la cursurile de sociologie. Se produsese o ruptura in toate aspectele vietii, atat in cadrul localitatii, cat si in jur; viata nu mai era demult normala si transformarile creasera un cadru sufocant in care simteai nevoia de a evada. Eroii salvatori ajunsesera deja, golisera scolile, bisericile si casele de orice urma de viata, si mesajul care se prefigura era acela ca, viata va deveni intr-adevar insuportabila. Timpul a trecut, lucrurile s-au schimbat prea putin, credinta sociala potrivit careia singura sansa de salvare e reprezentata de depopulare si stergere de pe fata pamantului, este adancita, iar speranta ca autoritatile isi vor face treaba si vor avea grija de cetatenii sai contribuabili, a fost deja ingropata.

Povestea de ansamblu a localitatii e cunoscuta de toata lumea, insa povestile marunte ale oamenilor sai sunt trecute fortat in anonimitate de cate o strategie de marketing scumpa, si totodata ridicola, ce scoate in fata robotei fabricati, cu povesti false si vieti vandute. In ceea ce ma priveste, localitatea devenise un loc dezolant, in care viitorul si alegerile lui nu mai apartineau oamenilor si in care disparuse orice urma a unei comunitati sau a unei existente libere, neconditionate sau asumate responsabil si constient de fiecare in parte. Nu m-a incercat nici un regret in momentul in care am plecat la Bucuresti sau la scurt timp, cand am parasit tara cu o bursa de studii pentru SUA. Ironia a fost si in acest caz, de o promptitudine fulgeratoare si la nu foarte mult timp de cand parasisem tara, jurandu-mi sa las in urma toata controversa legata de acest proiect care se transformase deja in banalitate, un subiect rasuflat ce nu implica decat o opinie semi-analfabeta de tipul pro sau contra, imi dadusem seama ca dincolo de imagini ale caselor parasite, oameni saraci si ingrijorati, era singurul loc pe care il puteam numi acasa si pe care il iubeam. Lucrul care trebuie totusi subliniat, este ca, presiunea exercitata asupra localnicilor si asupra familiilor lor este enorma, sentimentele sunt de constientizare a implicarii si afectarii directe, dar si de neputinta absoluta, de teama ca nimic nu va mai fi la fel si ca, orice posibilitate de alegere a viitorului va fi stearsa. Este incredibil de simplu sa cumperi un om; in schimbul a catorva sute de euro si a unui loc de munca pentru un membru al familiei, omul apare la televizor si spune tot ce vrei tu sa spuna, nu gandeste, nu reflecteaza la continutul acelor cuvinte sau la posibilele lor implicatii, proiectarea existentei lor in viitor sau construirea unor obiective pe termen lung, devenind inaccesibile. Detasarea este aproape imposibila si stabilirea obiectivelor si a prioritatilor devine invariabil conditionata de acest factor extern ce-ti impune inclusiv limitele gandirii critice si a capacitatii de a imagina un viitor pentru propria familie. Nu am fost deloc surprinsa cand, dupa terminarea facultatii aflandu-ma in vacanta la parintii mei, descoperisem ca aproape toti tinerii din localitate devenisera dependenti de aceasta companie. Nu eram surprinsa, si nimeni nu ar fi fost, in conditiile unei minime reflectii asupra manierii lor de a actiona.

Noi facem parte dintr-o generatie care a crescut sub umbra somajului, a posibilitatilor limitate sau a oportunitatilor muribunde. Un copil care creste si se dezvolta cu teama poate inconstienta asupra unui pericol de sfidare a propriei libertati, a alegerilor viitoare si, implicit, a vietii in sine, ajunge un om cu prea putina incredere in propriile forte, in propria capacitate de a reusi pe cont propriu, in libertatea de a gandi, de a alege si de a visa. Privind in urma, imi dau seama ca, manipularea exercitata a fost de dimensiuni inspaimantatoare si a cuprins toate aspectele vietii. Credinta in propria libertate si putinta de a realiza lucruri de durata, de a aduce o mica contributie sau, de ce nu, o schimbare in lumea in care traim, a fost sfaramata. Sunt asadar usor de inteles alegerile acestor oameni, alegeri ce cred ca, nici nu le-au apartinut vreodata. in aceste conditii, luand in considerare influenta si puterea unei manipulari imbracate in straie de bunavointa, nu este greu de inteles pesimismul adoptat de oameni, si conul de umbra in care au ales sa se refugieze, frustrati, indurerati de simtul unei neputinte insuflate fortat, luptandu-se cu o dezbinare a propriilor alegeri si decizii.

E atat de simplu sa convingi un om ca viata lui e lipsita de valoare si ca e lipsit de putinta de-a schimba ceva. Nu stiu daca oamenii in general, au capacitatea de a schimba lumea, stiu insa ca, oamenii ambitiosi si increzatori in propria valoare si propriile vise, pot face orice. E un lucru pe care nu l-am invatat la Rosia Montana, ci departe, colorand banalitatea pesimismului si inconsistenta temerilor, cu oameni, vise, idei, posibilitati, incredere. Sprijinita continuu de parintii mei, carora le voi fi recunoscatoare mereu pentru faptul ca, pe de-o parte au considerat educatia ca fiind pionul principal si m-au sprijinit pe toata durata studiilor, iar pe de alta parte au avut suficienta incredere in a ma lasa sa iau propriile decizii, am avut prilejul de a avea ca mentori oameni remarcabili, de a calatori, de a cunoaste oameni de pe toate continentele, de a participa la proiecte importante in mai multe tari si de a incerca sa creionez un viitor neconditionat de cineva. Probabil am avut alte sanse, decat fostul meu coleg de clasa care vrea sa ajunga miner la RMGC in binecunoscutele clipuri publicitare, dar asta doar datorita faptului ca, parintii mei care au muncit mereu din greu, si-au pastrat incapatanarea de a nu cere ajutorul nimanui si m-au invatat importanta asumarii responsabilitatii in rezolvarea propriilor probleme.

M-am intors in tara cu un altfel de sentiment si mod de a privi lucrurile; merg la Rosia Montana de fiecare data cand am cateva zile libere, observ aceeasi incertitudine si chiar teama in ochii oamenilor, si imi dau seama ca miza e mult mai mare decat credem. Cand un om ia decizia de a pleca oriunde in lume, este o decizie personala, cand oameni care nu vor sa plece sunt stramutati abuziv, fiindu-le smulse radacinile si orice legatura cu trecutul, este o crima. Iar daca, aceasta crima e posibila si mai mult, ramane nepedepsita datorita banilor, mesajul transmis celor de-acum si celor ce vor fi, e de un tragism istoric.

Rosia Montana e mai mult decat un loc cu bogatii istorice si monumente ale naturii, e mai mult decat patrimoniu si vestigii, e pentru unii oameni, acasa. E locul in care tinzi mereu sa te intorci si sa ceri ajutor, e locul familiar si prietenos in care stii ca il vei primi. De aceea, rosienii nu scriu de obicei scrisori catre Romania, nu implora ajutor, nu cred in locuri de munca ce nu vor exista niciodata, nu isi deplang la televizor soarta ce ei si-au creat-o. Ei nu cer nimic, vor doar sa fie lasati in pace, sa-si creasca copiii si sa imbatraneasca in unicul loc in care concep ca ar putea sa o faca. Pentru ei, Rosia Montana nu e subiect de controversa, ci acasa, iar sentimentul ca acasa ar putea sa nu mai existe, devine coplesitor. De aceea, anonimitatea si refuzul de a aparea in public cu propria lor poveste, e drept, fara ciorapei crosetati, ci cu fapte reale pe care le traiesc in fiecare zi, devin mai prietenoase si astfel, nu risca sa transforme intr-o simpla bagatela unul dintre cele mai importante aspecte ale vietii lor. Ei participa activ la o altfel de Campanie Salvati Rosia Montana, isi propun sa ramana incapatanati in hotararea lor de a-si continua viata in casele lor, de a merge la biserica in care s-au casatorit sau si-au botezat copiii, de a colinda dealurile mereu aceleasi si de a povesti misterul fiecarui colt de stanca, deal sau mina turistilor doritori; de a pretinde ca, prin consecventa si credinta interioara, lucrurile nu se vor schimba. Iar aceste lucruri marunte dealtfel, cred ca salveaza Rosia Montana in fiecare zi. Rosia Montana e salvata prin fiecare banner, prin fiecare articol, studiu sau eseu, prin fiecare conferinta sau prelegere universitara, prin fiecare Fan Fest, cladire de patrimoniu restaurata, turist sau simplu gand bun. Astfel, e mentinuta in viata si continua sa supravietuiasca demonstrand ca, oportunitatile de dezvoltare sunt nenumarate.

Nu stiu exact motivul pentru care am exprimat in scris un alt punct de vedere, o alta fata a acestei cunoscute si totodata, obscure povesti... La insistentele prietenilor si ale colegilor mei, care erau stupefiati de povestea sosetelor crosetate si de imposibilitatea ca un copil sa faca o scoala fara ajutorul companiei, eram nevoita sa explic de ce parintii mei au avut o viata linistita, de ce muncind au reusit sa acorde copilului lor toate sansele, sau de ce nimeni din familia mea nu este dependent de sforile trase de aceasta companie. Din momentul in care m-am intors in tara, am dorit sa conving pe cat posibil, ca fortele proprii devanseaza capitalul si fondurile oricarei multinationale; ca devenind constient de propriul potential, devii liber si independent, iar acest sentiment e tot ce poate fi mai frumos.

Si totusi, dincolo de provocari, riscuri sau inevitabile frustrari, ramane formidabila mobilizare a societatii civile, intr-o perioada in care multi o consideram imposibila. Imi amintesc uimirea pe care am avut-o in SUA cand, stand de vorba cu un grup de prieteni arheologi de la o universitate franceza, observam fascinatia pe care o aveau fata de istoria si patrimoniul arheologic al Rosiei Montane, in timp ce isi exprimau ingrijorarea cu privire la viitorul acesteia. Pe de-o parte, era surprinzator interesul unor oameni ce nu aveau nicio legatura directa cu localitatea, iar pe de alta parte, era prima data cand, intr-un context legat de Rosia Montana, auzeam de patrimoniu, conservare, management al patrimoniului cultural, turism, dezvoltare... Ceea ce auzisem pana atunci, era doar exploatare (a aurului, a oamenilor), somaj, zona defavorizata, vieti si sanse irosite... Iar din acel moment, am fost martorul unei agregari unice in Romania, intre oameni si organizatii, in care obiectivul comun era transmiterea unuia dintre cele mai importante mesaje si totodata, semnale de alarma din perioada contemporana. Cred astfel ca, lucrul acesta reprezinta un succes in sine si un pas important in salvarea uneia dintre ultimele dovezi ale autenticitatii, valorii spirituale si ale pasilor nostri in istorie, ale unei mosteniri unice ce nu-si merita acest viitor incert. Sper ca aportul fiecaruia sa aiba efectul pe care il dorim cu totii si sa devina o poveste frumoasa a increderii, a valorilor comune si a solidaritatii.

Multumesc pentru rabdarea de a citi pana la capat si un an bun sa avem cu totii!"


sursa: voxpublica