joi, 28 ianuarie 2010

teatru de umbre

http://www.artediem.org/modules.php?name=Art&m=INVM09
Teatrul "Magic Art"

Iubirea, eterna căutare şi enigmă a omului. Piesa Sakuntala lui Kalidasa vine din negurile timpului să ne amintească despre înţelepciunea Iubirii.Opera lui Kalidasa, emană desăvârşita cunoaştere a oamenilor şi profunda înţelegere a faptelor şi caracterelor umane. Citind pe nerăsuflate ultimile pagini ale dramei Sakuntalei, gustul amar al despărţirii şi suferinţei din dragoste dispare încetul cu încetul ramânând doar o mare nostalgie şi ne apare, de fapt, cea mai mare lecţie de înţelepciune a iubirii, pe care mulţi, atunci ca şi acum, nu au vrut să o înţeleagă. Iubirea rămâne cea mai profundă taină a existenţei umane, dar şi cea mai mare lecţie a sufletului.

Când omul primeşte marele dar al iubirii, nu trebuie să-l refuze niciodată, pentru că, acolo se află chiar calea către Paradis, către tărâmul zeilor. O iubire, care are de partea ei zeii, e o lecţie ce trebuie învăţată, e un cadou ce trebuie primit, pentru că ...sufletul omului nu va avea tihnă, dar nici zeii nu ne vor ierta, până când acea mare iubire nu se va împlini. A ne împotrivi iubirii este un mare păcat, iar dacă iubirea nu este împlinită pe pământ, atunci zeii vor găsi modalitatea de a o face să se împlinească în ceruri. De dragoste nu poţi fugi!

Iubitul meu! Iubirii nu-i trebuie dovezi!
Sunt eu, sunt tot aceeaşi, Sakuntala, mă vezi!
M-ai biruit cu fapta - şi n-o zic cu mustrare -
Ori eu am fost prea slabă ori tu ai fost prea tare,
Aceasta numai Indra o ştie-n cerul lui.

Căci iubirea nu este doar încântare ţi amăgire vremelnică, ci unire pe veci, spre a înfrunta mai uşor valurile vieţii pe pământ... Căci umbre suntem toţi pe acest pământ, şi cei ce trec dincolo de hotarul lor vor afla taina acestei lumi, ascunsă între viaţă şi moarte, între iluzie şi realitate, între cer şi pământ..."

Într-o atmosferă magică, între lumini şi umbre, mudre, voaluri şi muzică indiană, vă invităm să privim împreună aceste siluete, aceste umbre care suferă, cântă, râd, iubesc în această lume a tuturor înălţărilor şi prăbuşirilor. Ele ne amintesc de sufletul nostru, de iubirile de care am fugit... sau de cele în care ne-am contopit...

Să ascultăm, pentru o clipă glasul sufletului... şi să învăţăm să primim marele dar al iubirii, pentru că ceea ce zeii au hotărât, omul va îndeplini acum sau mai târziu, pe pământ sau în cer.

"Nu uita tu, cel care acum te crezi atât de mare, că iubirea nu are timp şi nu are hotare, ea are cerul şi zeii de partea ei, iar cei ce pe pamant se iubesc, în cer şi în viaţa de apoi ei tot se întâlnesc."


Scenariul adaptat dupa piesa Sakuntala lui Kalidasa: Svetlana Sauciuc
Regia: Sabina Arsenie
Scenografia: Tinela Pătruţ si Mircea Negru
Ilustratia muzicala: Gabriel Arsenie
Povestitorul: Svetlana Sauciuc
Actorii manuitori: Sabina Arsenie, Gabriel Arsenie, Tinela Pătruţ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu