joi, 15 septembrie 2011

Dieta cu vin rosu si ciocolata - .... feminis.ro


Filozofii greci preamăreau puterea vindecătoare a strugurilor, atât ca întreg cât și sub formă de vin. Strugurii conţin antioxidanţi polifenolici, cum ar fi resveratrol (cunoscută sub numele de "paradoxul francez", este o substanţă care previne îmbătrânirea prematură), quercetină (face parte din grupul bioflavonoidelor şi inhibă creşterea celulelor canceroase), procianidină (o moleculă binecunoscută pentru proprietatea de a scădea colesterolul) şi antocianină (un pigment solubil în apă), care pot foarte bine să ajute la scăderea în greutate, după cum susţin specialiştii citaţi de revista "Life Extension".
Bautura regilor si a preotilor, licoarea care traieste chiar si dupa ce este bauta, vinul a fost pentru romani o moneta de schimb.
Dacii nu plecau la lupta fara a se intari cu vin, Stefan cel Mare era un consumator de tot respectul , iar regii si mai apoi presedintii Romaniei si-au facut reclama in lumea larga cu licoarea lui Bachus.
Legenda spune ca Bachus, zeul vinului s-a nascut in Tracia, teritoriul Romaniei de azi. Producerea vinului pe aceste meleaguri dateaza inca din sec. 7 i.Hr.
Hipocrate, părintele medicinei, afirma că „vinul este un lucru minunat, folositor omului sănătos sau bolnav, dacă se consumă cu măsură, potrivit constituţiei individuale”. Datorită calităţilor sale ameţitoare, vinul a devenit repede un simbol religios. S-a răspândit repede în jurul Mediteranei. Grecii îl beau după ce uscau strugurii la soare, vinul rezultat fiind dulceag, gros si păstos, încât trebuiau să-l dilueze cu apă de mare (originea şpriţului).
Din punct de vedere istoric, originea vinului se pierde in negura timpului, probabil cu mult timp inainte de apariţia scrierilor şi tocmai de aceea am prezentat şi partea mitologică, intrucat “zeii existau incă dinaintea apariţiei oamenilor”. Deci, am putea spune că vinul este de origine divină, fără să exagerăm. In sprijinul acestei afirmaţii vin chiar şi unele ritualuri bisericeşti (Taina impărtăşaniei).
Virtuţile acestei miraculoase băuturi, dar şi necazurile provocate de consumul exagerat au fost de-a lungul timpului surse de inspiraţie pentru marile genii ale literaturii universale. Operele lor descriu calităţile şi dezastrele provocate celor care confundă vinul cu apa. Poeţi, filozofi, medici, pe care istoria ii are la loc de cinste, fiecare in felul său, ne-au ajutat să distingem binele de rău.

Primul pahar de vin taie setea;
al doilea dă buna dispoziţie;
al treilea, plăcere;
al patrulea ţine in spate beţia;
al cincilea, mania;
al şaselea, cearta;
al şaptele, furia;
al optulea, somnul;
de la al nouălea in sus, boala.

(Petrarca)

Timp de secole, vinul, fie alb, fie rose sau roşu, a servit ca bază maceraţiilor sau decocţiilor terapeutice vegetale. Mai puţin cunoscute decat infuziile, decocturile, tincturile şi uleiurile din plante, vinurile medicinale sunt elixiruri cu efecte benefice asupra sănătăţii şi a stării noastre de spirit.

Expertul britanic Roger Corder a inventat o dieta in care nu trebuie sa renunti de tot la alcool sau ciocolata. Aceasta dieta a fost imediat adoptata de vedetele de peste Ocean, printre care si Penelope Cruz.

Dieta lui Corder imbina proprietatile benefice ale vinului rosu (care grabeste arderile) cu dieta mediteraneeana, saraca in zahar si grasimi saturate.

Renuntati la prajeli, dulciuri si bauturi carbogazoase. In schimb, mesele trebuie sa fie formate din legume si fructe proaspete, cereale integrale, branza uscata si galbenus de ou.

Pe langa acestea, beti vin rosu eventual sau de preferinta amestecat cu Aronia(nu mai mult de 150 ml pe zi) si mancati ciocolata neagra (maximum 30 de grame pe zi). Aronia este un fruct antioxidant la un pret mult mai scazut decat alte fructe care au aceleasi proprietati. Sucul de aronia este indicat sa se bea inainte de masa, cu 20-30 minute, cate 50 ml de 3 ori pe zi, timp de 20-30 de zile (necesarul zilnic de vitamina P este de 50-100mg).
Continutul in vitamina P al fructului de aronie este mai ridicat decat in orice alt fruct (vitamina P ajuta la fixarea vitaminei C in organism). Fructul de aronie contine de 5 ori mai multa vitamina P decat strugurii.
Datorita proprietatilor ei, aronia a fost introdusa in dieta cosmonautilor rusi in anul 1959.

Daca nu va place vinul rosu puteti sa-l inlocuiti cu suc proaspat de grepfruit rosu. Nu inlocuiti vinul rosu cu vin alb, intrucat dieta nu va mai avea efect.

Durata: 7 zile

Greutate: 1,5- 2 kg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu