vineri, 12 august 2011

Despre ...viata




E mai uşor, mai comod, să spui că un om care visează, vede, aude şi altceva decât ceea ce se poate vedea sau auzi, în mod obişnuit, ca are o traumă mentală – pentru că ... noi ştim că nu există altceva, ştiinţa a demonstrat.
Întotdeauna ceva m-a facut sa caut dincolo de oglinda în care viaţa cotidiană, aproape că ne obligă să privim. Pentru cunoaşterea psihicului uman societatea a produs Psihologia.
Psihologia este un instrument perfect adaptat societăţii noastre-Funcţioneaza precum patul lui Procust. Dacă ai curajul, sau pur şi simplu, ieşi în afara dogmelor si regulilor sociale te trezesti marginalizat sau chiar mai rău, cu picioarele sau capul amputate. Societatea a normat comportamentele si trairile sufletesti ale oamenilor. Trăim după norme stricte, la care TREBUIE să ne supunem.
Orice stare sau comportament, care nu se încadreaza în medie, riscă sa fie catalogat ca anormal. Vă place cum suna “anormal”? Un cuvânt simplu si banal, care se transformă instantaneu în jignitor, când cineva iese în afara graniţelor, limitelor cotidianului.
Psihologia ne menţine în normalitate, dar nu ne oferă nici o viziune coerentă a ceea ce ar însemna depaşirea conditiei umane.
În România, oricum, sportul naţional fiind bârfa – capra vecinului devine mai Capră, dacă nu se comportă ca şi a lui, iar dacă mai este vorba şi despre noţiuni de spiritualitate străine, asta se poate cataloga, direct, în blasfemie, schizofrenie, cultul personalităţii, etc. . Prefer sporturi diferite de sportul naţional numit bârfă.

Nu Iubim pentru că nu Cunoaştem şi ... nu Cunoaştem pentru că nu Iubim. Te uiţi cu ochi mari la mine, dar să ştii că Iubirea este prima lege a întregului Univers şi ea ne conferă cunoaşterea cea mai profundă. De obicei, azi, cei mai mulţi oameni nu ajung să se maturizeze pentru că nu ajung să Iubească profund. Pentru mulţi oameni – iubirea e doar o glumă, ceva plăcut, comod şi distractiv care durează 2-3 ani cel mult ... apoi dacă apare confruntarea cu infernul celuilalt ... aleg să fugă de tot, sau să se scufunde într-o sexualitate deşănţată pentru că ... e uşor şi nu cere efort.
Relaţiile de cuplu azi sunt la fel ca relaţiile dintre 2 copii răsfăţaţi, care la prima furtună îţi iau jucăriile şi pleacă. Iubirea ... a devenit prea dificilă pentru superficialitatea de azi, dar rămâne sexul, sportiv, neimplicat, fără obligaţii, fără nici o responsabilitate, decât ... fuga, dispariţia bruscă sau relaţia de cuplu civilizată ...
Desigur, că toată lumea îşi doreşte Iubirea, dar Iubirea este o Graţie care ar trebui preţuită. Iubirea este o cale pentru oamenii puternici, un joc profund şi transformator, care este, adesea foarte dur, pentru că ... te face să-ţi cunoşti infernul, dar şi pe al fiinţei iubite, apoi să fie necesar să fii eroul sau eroina salvatoare. Marele dar al acestei cunoaşteri este transformarea prin Iubire. Nu-ţi fie frică, dacă iubeşti, pentru că eroismul iubirii este cel care face lumea să progreseze.
Iubirea nu se micşorează şi nu se sperie când vede umbre, pentru că Iubirea este doar Lumină şi Adevăr. Iar dacă umbrele apar este pentru că fiinţa iubită este cea mai bună oglindă a sufletului. Cu cât lumina este mai mare, mai puternică, cu atât umbrele dispar mai repede, dar nu trebuie să te sperii.

Esenţa este adevărul în om: personalitatea este minciună. Dar pe masură ce creşte personalitatea, esenţa se manifestă din ce în ce mai rar, din ce în ce mai slab. Uneori esenţa chiar încetează să se mai manifeste la o vârstă foarte mică şi fiinţa încetează să mai crească spiritual. Se întâmplă deseori ca manifestarea esenţei unui om adult, chiar a unui intelectual sau, în sensul curent al cuvântului, a unui om cultivat, să se fi oprit la vârsta de 6 sau 7 ani. Aceasta înseamnă că nimic din ceea ce vedem în acest om nu este el în realitate. Ceea ce este el, ceea ce îi este propriu, adică esenţa sa, nu se manifestă în mod obişnuit decât în instinctele sale şi în emoţiile sale cele mai simple. În anumite cazuri, totuşi, esenţa se poate manifesta în paralel cu personalitatea. Asemenea cazuri reprezintă excepţii foarte rare, mai ales în condiţiile de viaţă ale oamenilor “cultivaţi”.
Instinctul are mai multe şanse să se manifeste în oamenii care trăiesc în contact direct cu natura, în condiţii dificile, unde trebuie să lupte mereu pentru a depaşi pericole.
Ouspensky: “Fragmente dintr-o învăţătură necunoscută”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu