miercuri, 21 iulie 2010

Ce nu poate un barbat sa inteleaga la o femeie
Cum de isi doreste propriul cuib de rai si atunci cand in sfarsit il construiesti pentru ea, o sa sustina ca arata altfel decat raiul. Cum dintre toti copiii pe care ii are, cel mai drag ii este cel pe care il poarta in pantece. Cum de mentinandu-si aceleasi principii de-o viata, ajunge sa zamisleasca principii noi in alte vieti.

Cum de sustine cu atata ardoare pacea si diplomatia cand din cauza ei se naste razboiul.

Cum de nu poate sa se lase cuprinsa de bucurie fara sa gandeasca la suferinta care-i va urma.

Cum de atunci cand face nazuri, nimic nu-i mai poate scoate din cap ca tu, “cel iubit” esti cel care trebuie sa i le suporte.

Cum de-i simti urma buzelor pe obraz la mult timp dupa ce te-a sarutat.

Cum de vorbeste mult, zgomotos si tare tocmai atunci cand ii spui sa taca malc.

Cum de intelege perfect autori precum Dostoievski sau David Lodge si ii admira din tot sufletul, insa sufletul sau il prefera pe Coelho.

Cum de este singura care ii poate intelege pe toti ceilalti, dar este ultima care se intelege pe sine.

Cum de reuseste sa se strecoare inauntrul unei camere cand tu te-ai asigurat ca ai inchis toate usile, aruncand cheile indaratul usilor.

Cum de probeaza zeci de perechi de pantofi care ii plac toate, insa alege numai una, pe cea care nu ii place.

Cum de este prima care spune “te iubesc” si ultima care iti demonstreaza acest lucru.

Cum de-ti poate spune chiar si cu ochii inchisi unde sunt lucrurile tale, insa rujul preferat nu-l gaseste niciodata in geanta.

Cum de sustine intotdeauna ca de fapt interiorul este cel care conteaza cand este dispusa sa faca orice ca sa arate bine in exterior.

Cum de crede cu tarie in nemurirea frumusetii ei si totusi se grabeste sa si-o prelungeasca din plina frumusete si tinerete.

Cum de pune atata pret pe sinceritatea complimentelor, insa atunci cand le rostesti sincer iti reproseaza lipsa adevarului din ele.

Cum de isi doreste propriul cuib de rai si atunci cand in sfarsit il construiesti pentru ea, o sa sustina ca arata altfel decat raiul.

Cum dintre toti copiii pe care ii are, cel mai drag ii este cel pe care il poarta in pantece.
Cum de mentinandu-si aceleasi principii de-o viata, ajunge sa zamisleasca principii noi in alte vieti.

Cum de incurajeaza atat de mult schimbarea, insa primul lucrul la care ar vrea sa schimbe ceva esti chiar tu, iar ultimul… este chiar ea.

Cum de sufletul ei ajunge acolo unde gesturile tale se impotmolesc. Cum de tese atat de multe ite fara sa se incurce in ele, insa aproape de terminarea panzei, incurca tocmai ita de la care a pornit. Cum de lumea iti pare si tie rea cand ea o vede asa. Cum de te vede in culori cand te afli in plin intuneric. Cum de florile sunt mai mult decat o adunatura la gramada de petale stropite cu culoare. Cum de citind aceste banale insiruiri, o sa zambeasca in coltul gurii sustinand ca nu a inteles nimic. Cum de in realitate rade din tot interiorul ei stiind ca a inteles totul.

O frumoasa scriitoare se prabuseste cand vechiul ei partener o paraseste. O mama se agata de fiul ei care vrea sa plece.
O frumoasa scriitoare se prabuseste cand vechiul ei partener o paraseste. O mama se agata de fiul ei care vrea sa plece. O sotie se pierde in umbra carierei sotului sau. O artista deja trecuta de prima tinerete intra in viata unui tanar. Aceste femei iubesc si doresc — cu ardoare. Ele ne seamana, si in acelasi timp ne intriga. Iubirile lor ne uimesc.

Facandu-le portretele, autoarea cauta sa inteleaga de fiecare data cum iubesc femeile barbatii. In aceasta carte, departandu-se de neutralitatea caracteristica unui psiholog, autoarea isi ia dreptul de a-si spune punctul de vedere, acela al unei femei, al unei fiice si al unei mame, pentru a interoga schemele noastre mentale obisnuite si pentru a lamuri, pe cat posibil, unul dintre misterele geniului feminin: arta de a-i iubi pe barbati.

Cum iubesc femeile de Maryse Vaillant este un eseu despre maniera si arta femeilor de a-i iubi pe barbati, descifrate prin prisma a patru portrete feminine, care ilustreaza patru feluri diferite de iubire.
Pentru ca toti ne nastem, crestem, ne indragostim, ne casatorim, iubim, inselam, procream, divortam, plangem, uitam si iertam. Pentru ca suntem singuri sau impreuna, pentru ca suntem parinti sau copii, pentru ca ne pasa de cine suntem, de cei din jur, si mai ales pentru ca fiecare dintre noi are o familie pe care o iubeste si vrea sa o protejeze.

O colectie intima de sfaturi, probleme si solutii pentru fiecare membru al familiei; o familie cu adevarat fericita.

CE ? - Relatia dintre barbati si femei este un argument despre care se vorbeste intruna: la emisiuni, in reviste, printre prieteni. Fiecare simte nevoie de a exprima o parere si, dincolo de clisee, se pare ca nu se ajunge la niste puncte comune si asta din doua motive:

- ne este foarte greu sa acceptam realitatea, si mult din ceea ce spune are legatura cu lucrurile asa “cum ar trebui sa fie”, nu cum sunt de fapt

- fiind fiecare dintre noi parte in cauza, nu reusim sa ne detasam de problema si multe pareri nu sunt decât proiectii

Rezultatul este ca nu reusim sa producem in mintea noastra un model previzional functional si ne lovim intruna de o realitate care ni se pare misterioasa si de neinteles.


(....)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu