sâmbătă, 9 octombrie 2010

FERICIRE PE CAP DE LOCUITOR






Pentru multi dintre noi, ecuatia fericirii tine de iubire, de familie, de cariera, de prosperitate si mai ales de sanatate. Dar, toate acestea au un numitor comun pentru omul de rand: divinitatea. Nu este insa si cazul unui loc cu semnificatii religioase profunde, undeva in imparatia tinutului himalayan. Este vorba de Thimphu, un district din micutul stat budist Buthan, intins pe o suprafata de 2.000 de kilometri.

"Lacomie, multa lacomie umana" – este explicatia premierului principatului budist in privinta cauzei actualei crize economice mondiale. Solutia?
"Avem nevoie de o schimbare. Trebuie sa ne gandim la produsul intern brut al fericirii" – declara cu zambetul pe buze Jigme Thinley, intervievat de jurnalistii de la "New York Times", intr-un peisaj mirific, al muntilor himalayeni acoperiti de zapada. Desi a fost inspirat din "doctrina" initiata in anii ’70 de fostul rege buthanez, Jigme Singye Wangchuck, conceptul de "fericire pe cap de locuitor" a devenit din ce in ce mai des invocat in tratate de filosofie, dar si de … cercetari stiintifice!

După adoptarea noii constitutii a tarii in 2008, autoritatile din micul principat s-au gandit sa elaboreze diverse strategii guvernamentale – de la agricultura, la transportul public si comert experior – care iau in calcul randamentul si beneficiile economice in functie de gradul de fericire al lucratorilor din diverse domenii. Premierul buthanez a explicat ca obiectivul principal nu tine doar de atingerea fericirii individuale, la modul prozaic, ci este vorba de crearea unor conditii pentru o asa-numita "Cautare a fericirii nationale", o versiune adaptata a Declaratiei americane de Independenta.

Primul pas spre atingerea acestui deziderat a fost renuntarea la monarhie, prin sustinerea primului scrutin electoral democratic anul trecut. Schimarea regimului politic face parte din strategia oficiala, explicata pe scurt de unul dintre oficiali "Fericirea este o stare interioara individuala, iar democratia inseamna puterea tuturor in mainile fiecarui cetatean al statului".

Bhutan este, poate, cel mai bun loc pentru aplicarea regulilor economice – o tara cu un singur aeroport si doar doua avioane comerciale, o tara cu doar 70.000 de locuitori, prinsi intre doua dintre cele mai populate natiuni din lume – India si China, o tara in cared fumatul este interzis, iar televiziunea a fost introdusa doar in urma cu 10 ani, o tara in care, de pilda, stilul vestimentar si cel arhitectonic sunt reglementate prin legi speciale, si, in fine, o tara a carei capitala nu are indicatoare si semafoare, iar traficul rutier este dirijat de catre cativa agenti de circulatie.

Un comentariu:

  1. Mi-ar place sa locuiesc in Bhutan. Sper intreaga planeta sa se ridice cel putin la nivelul acestei tari.

    RăspundețiȘtergere