miercuri, 26 mai 2010

Despre Gust

Gusturile seduc la fel de mult ca şi mirosurile... Kama Sutra a lui Vatsyanana ne spune – Mărul pe care l-am primit din mâna celei mai seducătoare femei, pe care l-a rupt ea înseşi din pom, era la fel de încântător ca şi trupul ei . Şi la fel de dulce la atingere cred că era şi sânul celei ce mi l-a oferit. Aroma lui era la fel de proaspătă ca şi respiraţia ei. Puteam vedea în el culoarea obrajilor ei, iar când l-am muşcat, am simţit că-i sărut buzele.

A pregăti masa pentru cineva drag este unul din gesturile cele mai pline de iubire pe care le poate face o femeie pentru iubitul ei. Nu degeba se spune - Drumul cel mai rapid către inima unui bărbat trece, mai întâi prin stomacul său.

Marile curtezane franceze erau apreciate pentru arta de a face dragoste, in pofida faptului ca unele nu erau frumoase, ele puteau sa atraga orice barbat prin spontaneitate si educatie. Plătite extravagant, adorate de amanti, primeau bijuterii, case, servitori de culoare. În schimb, cheltuiau sume exorbitante pentru a-şi atrage viitorii iubiţii si pentru a-i pastra pe cei actuali, învăluindu-se in mister.
Cea mai specială dintre ele ... a promis iubitului său că-i va servi o carne mult prea fină pentru a fi tăiată şi gustată....şi câteva minute mai târziu, goală, împodobită doar cu pietre preţioase si aur, intra în sala de mese purtată pe o tavă mare de argint pe umerii servitorilor ei care au asezat-o în faţa iubitului său. Gestul realiyat de curtezana poate fi privit ca o normalitate a acelor vremuri.

Gustul este bazat pe stimuli chimici, fiind considerat “Cenuşãreasa simţurilor “..Prin gust, omul poate distinge tot ceea ce este "bun", din natură, pentru el. Gustul funcţioneaza ca un sistem de protecţie pentru că detectează lucrurile compatibile cu trupul nostru. Gustul este si un sistem extraodinar de masura. El ne spune cind este "destul", sau cand prea mult pentru trupul nostru.
Sistemul ne comunică momentul cand este afectat, atunci când este destul sau prea mult pentru corpul nostru. Adevărat sau fals? Cei de pe chat-ul Radiolynx.ro ce spun?

La fel ca şi mirosul iubirii există un gust al iubirii. Iubirea se simte în mâncarea pe care o pregătim. Mâncarea reflectă starea de spirit pe care am avut-o când am pregătit-o, gândurile şi emoţiile pe care le-am simţit. Mâncarea încărcată cu iubire are gust bun şi este consumată producând multă plăcere.
Despre Ayurveda, sau medicina tradiţională indiană din care se inspiră terapeuţii contemporani, se spune că este mai veche decat omenirea. Tratamentele si solutiile sale de infrumusetare si insanatosire dau rezultate dintotdeauna. Conform vechilor invataturi ayurvedice, viata reprezinta o imbinare armonioasa intre simturi, minte, trup si suflet..
In ayurveda nu exista doar 4 tipuri de gust, ca în medicina europeana, ci 6: dulce, sarat, amar, acru, iute si astringent.
Terapeutii ayurvedici recomanda ca toate cele 6 gusturi sa fie incluse in fiecare masa principala, pentru că fiecare gust stabileste un anumit tip de echilibru in organism.
Insa, pentru obtinerea echilibrului general al organismului, este necesar sa se imbine cele sase gusturi. dulce, sarat, amar, acru, iute si astringent.
Atunci cand unul gust este in exces, se ajunge la dezechilibru.
1.Prezenta in exces a energiei gustului astringent duce la anxietate si la o stare de neliniste.
De ex, atunci cand mancam prea multa lamaie verde, lime, devenim nelinistiti si tematori.
2. Cand predomina gustul amar, in organism se instaleaza o stare de tristete si nemultumire.
De ex, daca bem prea mult ceai de pelin devenim tristi si nemultimiti.
(punctul cu nr 3)3. Cand predomina energia gustului picant, atunci in organism se instaureaza o stare de irascibilitate si de furie.
De ex. – Daca mancam prea mult ardei iute la o masa cautam usor rost de cearta. Intr-o alta seara am fost la restaurantul indian Taj, unde mancarea este f picanta si ... iubitul meu a promis ca nu ma mai duce a doua oara acolo, pt ca nu stia ce aveam... eram irascibila si certareata, cum nu sunt de obicei.
4. Când predomină energia gustului acru apare gelozia si mania de a cauta nod in papura.
Daca mancam prea multe muraturi criticam si facem crize de gelozie. Am fost in vizita la niste prieteni, unde am servit o mancare copioasa, asezonata din plin cu muraturi. Drept urmare toata seara am fost intepacioasa si am avut de criticat cate ceva. Iubitul meu, nu a fost incantat de reactiile mele.- asa ca nu voi mai manca prea mult muraturi.
5. Când predomină energia gustului sărat provoaca aviditate si atasament.
De exemplu daca mancam prea multa branza de burduf ne putem regasi in ingrata situatie de a semana cu \Hagi Tudose
6. Prezenta in exces a energiei gustului dulce determina insensibilitate fata de cei din jur.
De exemplu, daca mancam prea multa ciocolata nu mai suntem atenti la suferinta de langa noi.

Energia dulcelui confera multumire de sine, energia săratului –insufletire si entuziasm, energia acrului -discernamant, energia picantului - intensitate in traire si agerime, energia amarului -detasare fata de problemele cotidiene, iar energia astringentului-siguranta si calm, de care avem nevoie in momentul in care facem amor.

La fel cum ne bucurăm de gustul mâncării ne bucurăm si de gustul sufletului. Cei ce stăpânesc arta gătitului sunt nişte senzuali, dar cei care se pricep la arta sufletului, adică: Se pricep să potrivească ingredientele, să dea frâu liber imaginaţiei, să caute asemănări surprinzătoare de arome şi culori ştiu să plutească în voie pe aripile plăcerii. Sufletul este "cheia " care deschide "usa" spre inima celuilalt.
Românii au fost catalogati drept cei mai stresati europeni. Stressul se trateaza cu rezultate excelente prin... afrodiziace, pentru că amorul este cel mai bun "medicament".
În România avem din belşug afrodiziace prin gradini şi grajduri - branza de burduf, telina, morcovul, cimbrul, busuiocul, pelinul, nucile sunt doar cateva din "ingredientele" necesare pentru a declanşa ...gustul amorului si pt a indeparta stressul.

Oltenii au un meniu antistress si proamor foarte popular, datorita lui Nea Marin. Putina lume stie ca branza mirositoare, asociată cu prazul, are efect puternic afrodiziac.. Specialistii au observat ca femeile sunt excitate de mirosul de... branza şi secretă feromoni. Feromonii atrag ireyistibil barbatii. Feromonii despre care am vorbit în emisiunea trecută, îi regăsim şi în emisiunea de azi.
Clasicii romani care au scris despre viata la tara au nenumarate fantezii erotice care se petrec pe camp, dupa o masa bogata in branza, praz si zaibar. Ca afrodiziac, zaibarul actioneaza deopotriva asupra femeii si barbatului, accelerand circulatia sangelui, incalzind trupurile.

Amanta regelui Ludovic al XV-lea, Marchiza de Pompadour, era dependenta de afrodiziace, pentru a-si pastra renumele de maestra in arta amorului. Ca preludiu, ea isi servea suveranul amant cu lapte matern, renumit pentru calitatile sale nutritive, dar si pentru mirosul sau dulce acrisor, care pune feromonii in circulatie. Tarancile noastre foloseau laptele matern si pentru a-si unge pielea. Din pacate, acest afrodiziac imbatabil nu mai este astayi folosit.

Se spune amar ca pelinul, dar nu se stie ca pelinul are puteri afrodisiace. Pelinul este nelipsit din "iatacul" femeilor de la tara. Cand eram mica, o vedeam pe matusa mea ca îşi facea mereu ceai de pelin. Pe care, surpriya, nu-l bea il turna intr-un lighean, apoi isi ridica poalele si se aseza deasupra aburului. Stia ea ce stia ! Orice "inhalatie" de acest gen are efect local vasodilatator...si barbatul intra in erectie.
Vinul de pelin este si el recomandat ca afrodisiac. La fel de puternic ca efect este si busuiocul, care se poate consuma. Cel mai bine se consuma presarat peste spaggetti, intr-un sos de rosii cu usturoi.

Salata de cruditati este felul principal care n-ar trebui sa lipseasca, macar o data pe saptamana, din meniul barbatilor. Ea se prepara din morcovi, telina si mere rase, amestecate cu maioneza cu usturoi, sau simple, bine condimentate. Morcovul crud are proprietati afrodisiace datorita uleiului pe care il contine, telina este recunoscuta pentru puterile ei energizante, iar ouale, prin vitaminele lor, reduc anxietatile si impiedica ejacularea precoce.

Cand gătim pentru fiinţa iubită, îi facem, în fapt, o declaraţie de dragoste. Căutăm să-i ghicim preferinţele şi să-i desfatam simţurile. Vrem să bucuram fiinta iubita, dar şi să o surprindem, să o impresionăm, să o cucerim. Dacă vom folosi şi alimentele afrodiziace ...vom deveni artişti ai gustului seducţiei!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu