sâmbătă, 22 octombrie 2011
Cleopatra
Cleopatra era atât de fascinantă încât a sedus 2 împăraţi romani.
Ultima regina a Egiptului, Cleopatra a VII-a, s-a nascut in anul 69i.Hr, la Alexandria, se spunea despre ea că era o femeie plăcuta, dar nu de o mare frumuseţe. O dezvantaja nasul, prea lung si coroiat. Intreaga ei infatisare este destul de comuna: par roscat si carliontat, nu purta bijuterii. La 18 ani, este convinsa ca poate conduce singura treburile statului. Isi propune sa depuna toata energia pentru ca tara faraonilor sa capete stralucirea de altadata.
Pentru restabilirea ordinii in Egipt şi recuperarea unei datorii, debarca in Alexandria insusi Cezar. Speriati de puterea ei de seductie, cei din anturajul lui Cezar vor să-i împiedice întâlnirea. Pentru a scapa de vigilenta garzilor, regina foloseste o stratagema relatata de multi istorici. Apeleaza la negustorul Apollodor din Sicilia, care o duce la palat infasurata intr-un covor oriental, acoperit cu o piele de lectica, infatisat ca dar ofiterului roman. Invarsta de 50 de ani, Cezar este incantat de "cadou" si o noapte de dragoste il convinge de drepturile Cleopatrei (22 de ani) asupra Egiptului.
Ofiterul roman isi prelungeste sederea in Alexandria,desi este chemat de urgenta de problemele statului. Se imbarca alaturi de regina intr-o croaziera pe Nil. Dar "vacanta" nu dureaza la infinit. La despartire, ii lasa patru legiuni romane ca s-o apere de duşmani şi să asigure transportul granelor spre Roma. Anul urmator isi aduce amanta si copilul la Roma, unde raman pana in anul 44 iHr., cand Cezar este asasinat de catre republicani.
Cleopatra are de-a face cu Marc Antoniu, care o chemase initial pentru a-i judeca unele fapte "razboinice". La 40 de ani ai sai, acesta este pur si simplu vrajit de regina Egiptului, care-si face o aparitie fastuoasa. Indragostit pana peste cap, Marc Antoniu uita sa mai plece din Egipt. Cu Cezar, regina purta discutii elevate, despre arta, literatura, politica. Marc Antoniu este mai putin rafinat. Pentru a-l distra, Cleopatra canta. Beau, vaneaza impreuna, se injura, glumesc,se travestesc si hoinaresc pe strazi. Marc Antoniu trebuie sa plece si lipseste mai multi ani, timp in care Cleopatra isi traieste viata cumpoate si se cuibareste in bratele multor amanţi. Unul dintre iubitii sai este bine cunoscutul rege iudeu, Irod.
Marc Antoniu se intoarce si povestea lor continua tumultos si necugetat. Ex-triumvirul isi da pana in final sufletul in bratele femeii iubite. O captureaza insa Octavian, care pune sa fie pazita cu strasnicie, însă ea se sinucide având o moarte demna de o mare regină, dupa 22 de ani de domnie. Octavian porunceste sa fie inmormantata cu toata pompa, alaturi de iubitul ei, Marc Antoniu.
De ce o considerăm pe Cleopatra fascinantă? Pentru că deşi, aşa cum atestă cronicile din perioada ei, deşi nu era o femeie frumoasă era fascinantă şi irezistibilă. S-a afirmat despre Cleopatra cã a fost prima femeie care a scris un manual privind îngrijirea frumuseţii femeilor, ea fiind aceea care a descoperit o formulã proprie de alifie. Cleopatra folosea mâlul Nilului şi al trestiilor pentru a-şi încreţi pãrul ei negru, abundent şi pentru măştile cu argilă, atât pe faţă cât şi pe întregul corp. De asemenea, ea amesteca mâlul şi urina proprie pentru a-şi face o mascã cosmeticã. Pentru a scãpa de pãrul care îi provoca neplãceri, folosea piatra ponce şi penseta. Pentru strãlucirea umerilor, se folosea de scoici pisate şi de alabastru. Parfumul sãu ("kyphi") tulbura întreaga Romã. Dupã Plutarh, acest "kyphi" era un amestec de miere, vin, planta henne, smirnã, diferite rãdãcini, lemn de trandafir, trestie mirositoare, crocus, mãcriş, boabe de ienupãr, cardamon, nard, etc. Formularul de cosmeticã apãrut în timpul reginei Cleopatra, ("Cleopatrae gynoeciarum libri"), în care erau indicate reţetele folosite de ea, a fost distrus în incendiul renumitei biblioteci din Alexandria, dar textul lui a fost în parte reprodus de cãtre Criton. Începând cu Cleopatra moda cosmeticii s-a extins şi în Asia Micã.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu