miercuri, 23 februarie 2011
Odata...
Se povesteste ca odata, demult, traia retras in muntii din China un maestru. Era vesel tot timpul, le zambea tuturor celor care ii ieseau in cale. Unul dintre elevii lui, curios fiind sa afle cum de maestrul este tot timpul fericit, l-a intrebat intr-o zi: - Maestre, de unde acest zambet continuu pe chipul tau? - De la clopoteii de vant, raspunse maestrul. - Cum asa? - De fiecare data cand suna clopoteii de argint de la poarta mea, ma cuprinde o bucurie fara margini! Inseamna ca vine cineva… Si sosirea cuiva, fie si doar a vantului, ma umple de fiecare data de fericire… Gandind ca ar avea in ei ceva magic, intr-o noapte elevul hotari sa fure clopoteii. Ii duse in casa lui, ii aseza la poarta si astepta ca miracolul sa se produca. Dar nu simti nimic cand acestia sunara…
Ba mai mult, dupa o saptamana sunetul clopoteilor incepu sa il enerveze din cale afara! Cand totul deveni insuportabil, cuprins de remuscari, se duse inapoi la maestrul sau sa-i inapoieze clopoteii. Isi ceru de nenumarate ori iertare, si cand fu sigur ca maesrul l-a iertat, ii puse intrebarea care il framanta: - De ce la mine nu se intampla nimic atunci cand suna clopoteii? De ce nu apare bucuria pe care o vad la tine? - Dragul meu, ii raspunse maestrul, unde ai asezat tu clopteii? - La poarta casei mele, maestre! - Ei, vezi? Trebuia sa-i asezi la poarta sufletului tau…
marți, 8 februarie 2011
Bicicleta lui Dumnezeu
Într-o seară, un tânăr, se apropie de Maestru, şi-l întrebă: Cum pot fi sigur că ceea ce fac eu în viaţă este pe placul lui Dumnezeu? Maestrul, surâzând îi spuse: într-o noapte, adormind, am visat următoarele: o bicicletă cu două locuri, un tandem, şi l-am văzut pe Dumnezeu în spatele meu pedalând. După un timp, Dumnezeu mi-a sugerat sa schimbăm locurile. Am fost de acord, şi din acel moment, viaţa mea s-a schimbat, viaţa mea n-a mai fost aceeaşi. Dumnezeu dădea vieţii mele fericire şi emoţii. Ce s-a schimbat când am inversat locurile? Când conduceam eu, cunoșteam pe de rost strada, curbele, suișurile, coborâșurile. Era aceeaşi stradă monotonă, era … aceeaşi. Era întotdeauna drumul cel mai scurt între două puncte. Dar când a început să conducă El, El ştia scurtături nemaivăzute, sus între munţi, traversam locuri stâncoase cu viteză maximă, aproape să-mi rup gâtul. Tot ceea ce reuşeam să fac era să mă ţin în şa. Chiar dacă părea nebunesc, el îmi zicea: pedalează! Pedalează! Când deveneam îngrijorat, îl întrebam: Doamne, unde mă duci? Dar El nu-mi răspundea nimic, doar surâdea. Deodată, nu ştiu cum, am început să mă încred. Repede, am uitat viaţa monotonă şi am intrat în aventură, şi ziceam: Doamne, mi-e teamă! Dar El, se uita înapoi, îmi lua mâna şi dintr-o dată, mă linişteam. M-a dus printre oameni de care aveam nevoie, oameni care m-au vindecat, m-au acceptat şi s-au bucurat. Ei ne-au dat daruri pentru drum, pentru călătoria noastră. Dar Dumnezeu mi-a zis: Împarte darurile primite, sunt bagaje în plus, sunt grele. Şi le-am împărţit persoanelor cu care ne întâlneam în drum, şi, mi-am dat seama că, atunci când împărţeam eram eu cel ce primeam şi totuşi bicicleta noastră era uşoară.
La început nu m-am încrezut în El, mă gândeam că mă va duce cine ştie unde. Dar el cunoştea secretele bicicletei, ştia cum să încline bicicleta când venea o curbă, ştia să sară ca să evite locurile stâncoase, zbura ca să evite locurile înfricoşate. Iar eu, învăţ să tac şi să pedalez în locurile cele mai ciudate, încep să mă bucur de panorama care se iveşte la orizont, de vântul care îmi bate în faţă şi de … tovarăşul meu de drum. Şi când nu mai sunt sigur că pot merge înainte, El îmi surâde şi-mi zice: Nu te îngrijora! Eu conduc, tu pedalează!
vineri, 4 februarie 2011
Terapia prin ras
Cu cat razi mai mult, cu atat vei fi mai sanatos!
Majoritatea oamenilor de stiinta (dintre care ii putem aminti pe Paul Ekman sau David Matsumoto) s-au pus de acord ca figura umana este cea mai importanta unealta a comunicarii pe care o detine corpul uman. Este evident asadar de ce acordam o mare importanta expresiilor faciale ce scot la iveala diferitele emotii pe care le simtim, iar rasul este expresia faciala care se vede de la distanta cea mai mare. Un om fericit este un om pe care-l vezi de departe!
Zambetul, de exemplu, este forma expresiva a unui sentiment predominant de care suntem sau nu constienti la acel moment. Sentimentul poate sa fie de bucurie sau de usurare. Cert e faptul ca aceasta expresie faciala nu este legata doar de starea psihica a unei persoane, ci si de starea ei de sanatate (un om bolnav care are dureri, sa zicem, nu se poate simti in stare sa zambeasca).
Dar putem gandi si vice versa? Este starea de sanatate a unei persoane legata de zambete si rasete? Pot ele sa influenteze functionarea organismului?
Steve Wilson, psiholog si terapeut prin zambete, considera ca persoanele zambarete sunt mai sanatoase decat celelalte. Totusi, mai multi cercetatori nu sunt siguri daca actul de a zambi si a rade in sine ajuta organismul sa se simta mai bine. Atitudinea pozitiva, simtul umorului si sprijinul familiei pot juca un rol la fel de important.
Ce se intampla cand radem?
Atunci cand radem ne schimbam din punct de vedere fiziologic. Muschii fetei noastre se intind (si sunt peste 40), pulsul si tensiunea arteriala cresc si respiratia ni se accelereaza, trimitand mai mult oxigen in tesuturi.
Se pare ca rasul nu numai ca ne binedispune, dar ne face si sa aratam mai bine – arde calorii. Maciej Buchowski, un cercetator de la Universitatea Vnderbilt, a efectuat un studiu legat de aceasta afirmatie. El a masurat cantitatea de calorii consumate in timpul rasului si a aflat ca in 10 – 15 minute in care radem cu pofta putem arde peste 50 de calorii (nu va entuziasmati totusi...o bucata de ciocolata contine acest numar de calorii, deci e nevoie de multe ore de ras pentru a slabi vizibil).
Efectele rasului asupra organismului uman
Numerosi cercetatori au studiat efectele rasului asupra corpului uman si au descoperit informatii noi si extrem de interesante:
- imbunatateste circulatia sangelui: oameni de stiinta de la Universitatea un Maryland au studiat efectele asupra vaselor de sange ale persoanelor in timpul vizionarii de comedii si drame; dupa terminarea filmelor, vasele sanguine ale grupului ce urmarise comedii se comportau normal, in timp ce grupul care a urmarit drame avea vasele de sange tensionate si o circulatie mai proasta
- imbunatateste sistemul imunitar: un nivel ridicat al stresului este asociat cu un sistem imunitar slabit; studii recente au demonstrat ca abilitatea de „a face haz de necaz” poate creste numarul anticorpilor din organism
- scade nivelul zaharului din sange: un studiu efectuat pe 19 diabetici a artat ca rasul poate scadea nivelul zaharului din sange; in prima zi, dupa masa, grupul de diabetici a fost pus sa citeasca; in urmatoarea, grupul a mancat aceeasi mancare, dar dupa masa a vizionat o comedie; dupa film, nivelul zaharului din sangele diabeticilor scazuse, iar in ziua anterioara, dupa lectura, ramasese la acelasi nivel
- rasul te ajuta sa te relaxezi si sa dormi mai bine: mai ales daca te doare ceva, o terapie cu amuzament sporeste sansele de a avea un somn linistit